Geboorte en dood van Roald Dahl

 

 

 

Geboren:

 

13 september 1916 te Llandoff (Wales)

Gestorven:

 

23 november 1990

Opleiding:

 

Na kostschool ging hij in 1934 meteen werken.

Werk:

 

Dahl werkte in Afrika bij een oliemaatschappij, was piloot bij de luchtmacht en vanaf 1943 schrijver.

Thuis:

 

Dahl trouwde twee keer en kreeg vijf kinderen. Tot aan zijn dood in 1990 woonde hij in een dorp in de buurt van Londen.

Eerste boek:

 

In Nederland: Beesten aan boord (1963)

Bijzonderheden:

 

Op een van zijn schoolrapporten stond dat Roald Dahl eigenlijk helemaal niet goed was in taal/spelling.

Ooit gezegd:

 

´Alles wat ik schrijf gaat over goed en kwaad en met slechteriken dient het slecht af te lopen. Dat is een ijzeren wet. Ouders zijn bang dat hun kinderen nachtmerries van mijn boeken krijgen. Ze beseffen niet hoe taai hun kinderen zijn en nemen mijn verhalen te ernstig. Het zijn allemaal geweldige grappen.´

 

Roald Dahl geboren als kind van Noorse ouders, Harald Dahl en Sofie Magdalene Dahl-Hesselberg. Roald werd vernoemd naar de poolreiziger Roald Amundsen, een nationale held in Noorwegen. Hij sprak thuis Noors met zijn ouders en zussen.

In 1920, toen Roald drie was, stierf zijn zeven jaar oude zuster Astri aan een blindedarmontsteking. Ongeveer een maand later overleed zijn vader op 57-jarige leeftijd aan een longontsteking.

Roald Dahl stierf aan leukemie. Hij ligt begraven op een heuvel tegenover 'Gipsy House', in Great Missenden, vlak bij Londen, waar hij lang gewoond heeft. Toen hij begraven werd er gevraagd aan iedereen die er bij zou zijn om een chocoladereep mee te nemen.

Er stond toen in de krant: ´De Grote Vriendelijke Reus is dood´. Reus, omdat hij zelf erg lang was, over de GVR schreef, maar vooral ook omdat hij een reusachtig schrijver was. Veel van zijn boeken zijn verfilmd, bekroond en ze worden gelukkig nog steeds herdrukt.

Roald werd vernoemd naar de poolreiziger Roald Amundsen, een nationale held in Noorwegen. Hij sprak thuis Noors met zijn ouders en zussen. Roalds moeder besloot echter niet om naar Noorwegen terug te keren; het was de wens van haar man geweest dat hun kinderen op Britse scholen werden onderwezen. Vanaf zijn achtste werd Roald naar verscheidene kostscholen in Engeland gestuurd, met inbegrip van Saint Peter's in Weston-super-Mare. Later bezocht hij Repton in Derbyshire. Tijdens zijn jaren daar zou Cadbury, een chocoladeproducent, af en toe dozen nieuwe chocolade naar de school sturen, die door de leerlingen getest konden worden. Dit was een inspiratie voor zijn derde kinderboek Sjakie en de Chocoladefabriek.

 In zijn kinder- en tienerjaren bracht Dahl zijn zomervakanties door in het Noorwegen waar zijn ouders vandaan kwamen. Zijn kinderjaren zijn het onderwerp van zijn autobiografisch werk Boy: Verhalen van Kinderjaren.

1934 - 1941

In juli 1934 zat hij in dienst van de Shell Petroleum Company. Na een tweejarige opleiding in het Verenigd Koninkrijk werd hij overgeplaatst naar Dar es Salaam, Tanganyika. Samen met de twee enige andere Shell-werknemers in dit gebied leefde hij in luxe in het Shell Huis buiten Dar es Salaam, met een kok en persoonlijke bedienden. Bij het aanbreken van de Tweede Wereldoorlog meldde hij zich aan bij de RAF(afk. Koninklijke Uitstraling Troepenmacht). Hoewel hij met 1,98 meter eigenlijk te lang was kreeg hij in Nairobi, Kenia de eerste vlieglessen in een Tiger Moth en daarna een vervolgopleiding in Irak. Op weg naar zijn eerste squadron in Libië crashte hij (1940). Na zijn herstel vloog hij als jachtvlieger in Griekenland en Palestina. Halverwege 1941 werd hij echter afgekeurd als gevolg van het zware hoofdletsel opgelopen in de crash in Libië.1941 - 1990

Zijn schrijversloopbaan begon nadat hij door het leger was overgeplaatst naar Washington. Zijn eerste verhalen werden in de Saturday Evening Post gepubliceerd. Hij schreef voor kinderen en volwassenen, en zijn verhalen worden over het algemeen gekarakteriseerd door een humoristische en een donkere kant.

In 1962 stierf de oudste dochter van Roald Dahl, Olivia, op zevenjarige leeftijd in het ziekenhuis aan de mazelen. In 1982 droeg hij zijn boek De GVR aan haar op.